Táborok

Német tábor a Petőfi iskolában

Idén július második hetében (2019.07.08-08.12.) tartottuk az immár hagyománnyá vált német nyelvi táborunkat. A hőség ellenére is már nagy izgalommal vártuk a tábort. Gyermekeink többsége alsó tagozatos diák, akik a nemzetiségi osztályok tanulói. Délelőttjeink szerves részét német nyelvi foglalkozások képezték. Az életkori sajátosságoknak megfelelően két csoportban dolgoztunk velük. Az öt nap programját tematikusan állítottuk össze, ennek függvényében különféle interaktív feladatokkal is készültünk, illetve több módszerrel fejlesztettük gyermekeink szókincsét.

Törekedtünk arra, hogy minél többet kommunikáljunk németül, szórakozva használjuk a nyelvet, erre remek lehetőséget adott a drámapedagógiai eszközök széles tárháza is. A délután többségében a sporttevékenységeké volt a főszerep, több sportot is kipróbálhattak tanulóink. Illetve idén nagyobb hangsúlyt fektettünk a környezeti nevelésre, túráztunk, számháborúztunk is.

A gödöllői Német- Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával kirándultunk a Fővárosi Állat és Növénykertbe. Az utolsó napon a gyermekek hazavihették a feladatlapokat, illetve egy-egy ajándékkal is kedveskedtünk nekik. Köszönjük iskolánk és a gödöllői Német-Nemzetiségi Önkormányzat támogatását.

Szervezők: Almási Dorina és Kovács Viola nemzetiségi tanítók


Szent László királyunk nyomában Gömörben

Határtalanul program (Hat-18-01-0089)

A felvidéki utunk előtt sok előadást hallgattunk meg a gömöri tájról, történelméről, az ott élő emberekről, így már nagyon izgatottan vártuk az indulást.

Az első megálló az Ajnácskői Alapfokú Általános Iskola volt, ahová sok-sok ajándékot vittünk. Óriási lelkesedéssel vártak minket, ilyen meleg fogadtatásra nem is számítottunk. Csak egy kérésük volt, hogy közösen énekeljük el a magyar Himnuszt. Csodálatos érzés volt mindenkinek! A füleki vár és a pelsőci református templom után a Gömör-Tornai-karsztvidék egyik legszebb barlangját néztük meg. A szalmacseppkövek teszik egyedülállóvá. A nagyteremben lekapcsolták a világítást, és a vezető azt mondta, csak egy népdal eléneklése után lesz újra fény. Így már világos volt, hogy miért kellett megtanulni itthon az Erdő, erdő című gömöri népdalt. Nem vallottunk szégyent. Az első nap végén pihenésképpen még íjászkodtunk is.

A második napon a csetneki vízivár volt az első megálló, majd a tornaljai gyermekotthonban tettünk látogatást. Sok játékot, plüss állatot gyűjtöttünk, és ezekkel nagy örömöt szereztünk az ott lakóknak.

A következő programunk a maginvári kilátóhoz egy kemény túra volt! A kilátóból mesés látványban gyönyörködtünk, megérte a fáradságot. Rimabányán egy Árpád-kori erődtemplomot mutattak be, melynek falán egy 10 méter hosszú falfreskón Szent László király legendáit örökítették meg. Vacsora után a debrődi néptáncosok látogattak el hozzánk és megtáncoltattak minket.

A harmadik napon Debrődön a falu határában megnéztük a Szent László-forrást. A forrás mellett lehetőségünk volt még egy különleges növénytemplomot is meglátogatni, amely Szent László királyunk templomának romjaira épült. Ezt követően egy mesebeli palotába látogattunk el, az Andrássy Mauzóleumba, amely Krasznahorkaváralján található. A csoportunkkal koszorút helyeztünk Andrássy Dénes és felesége, Franciska sírjára, ezzel kifejezve tiszteletünket. A napunk még korántsem ért itt véget. Következő állomásunk a rozsnyói Bányászati Múzeum volt. A múzeumba egy alagúton keresztül jutottunk el, és egy interaktív geológiai, természetrajzi, bányászati és kohászati tárlatvezetésnek lehettünk a részesei. Ez mindenkinek nagyon tetszett, hiszen pár órára belecsöppenhettünk a bányászok életébe. A hosszú, programmal teli nap után elindultunk vissza a szállásunkra. Mindenki nevében mondhatjuk, hogy a harmadik napon rengeteg új élménnyel gazdagodtunk. A következő napunk volt az utolsó, sajnos. A krasznahorkai várat néztük meg, ahonnan csodálatos volt a kilátás. A következő állomás Sajógömör, itt Mátyás király kapás szobrát tekinthettük meg. Mindezek után elindultunk haza. Útközben megálltunk még Szent László király falujában, Sajószentkirályon.

Ez a szlovákiai utazás felejthetetlen élményekkel teli, sok közös kalandot hozott nekünk, és még jobban összekovácsolta az összes hetedikest.

Köszönjük Dr. Mohosné Pécsváradi Gyöngyi tanárnőnek a szervezést és Vörös Bea, Dr. Némethné Lőrinczy Júlia valamint Molnár László és Király László tanárainknak a kísérést.

A négy napról készített prezentációink itt találhatóak:

Szent László 1.nap

Szent László 2.nap

Szent László 3.nap.

Szent László 4.nap

a 7. évfolyam kiránduló tanulói


sítábor 2019 – ausztria

Szuper időben, szuper pályákon és szuper csapattal töltöttük az időt idén Ausztriában, a Petőfi sulis sítáborban. Aki a „csúcsrajárók” csapatával a nehezebb sípályákra is felmerészkedett, annak csodálatos panorámában lehetett része. Természetesen nemcsak sportoltunk, hanem a nyelvtanulási lehetőségeket is kihasználtuk: mindenki megtanult németül gőzgombócot kérni a hüttében.


DRÁMATÁBOR 2019. MÁRCIUS – PILISBOROSJENŐ

Ismét elvonultak a „drámások”. A hétvége kemény munkával telt, hiszen a próbák igencsak intenzívek voltak, így a pár nap alatt kb. 2 hónapnyi munkát végezhettek el a gyerekek. Az oldott légkör eredményes volt, szombat délutánra mindhárom csoport darabja összeállt.

A 2. a osztály Kovács Éva vezetésével a Lyukasóra című darabot próbálta, a 4. c Kovács Violával egy rendhagyó Egri csillagok produkcióval készült, míg a már rutinos 6. b Kiss Tiborral a Toldit vitte színre.

Az érdeklődők a tábor végén részesei lehettek az ősbemutatónak. A darabokkal a gyerekek április 13-án a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón mutatkoznak be.

„Csütörtökön elindultunk Pilisborosjenőre, mert itt szerettük volna befejezni a darabunkat. Sokat próbáltuk a Lyukasóra című előadásunkat. A nagyszájú szerepét kaptam. A munkát nehezítette, hogy mi nem használunk díszletet és jelmezt. Szombat délután bemutattuk a műsorunkat, amit nagyon megtapsoltak. Remélem, hogy ilyen jól sikerül majd az előadásunk a versenyen és a szerbiai túránkon!

A táborban tetszett az üvegfestés és a próbák előtti drámás játékok is. Indulás előtt oklevelet kaptam, én lettem a tábor legbelevalóbb lakója. Az összegyűjtött fabatkákért egy pókos tollat és egy hajpántot.

Alig várom a következő tábort!”

Berki Nati 2.a


Drámatábor 2018. november –  Pilisborosjenő

Iskolánkban már hagyomány, hogy évente (lehetőleg két alkalommal is) 2 vagy 3 napos drámatáborban vegyenek részt a gyerekek. Ezeken a napokon akár 2-3 hónapos drámaszakköri munkát is el lehet végezni, mert a táborban minden csak erről szól.

Az oldott légkörben könnyebben nyílnak meg és könnyebben is motiválhatóak a gyerekek. A közösségépítő szerep is hatalmas, hiszen együtt alszanak, együtt dolgoznak a feladatokon, majd az elkészült darabokat együtt és egymás előtt adják elő. A három drámaszakkörös csoport így nemcsak összekovácsolódik, hanem egymás értő közönségévé is válik.

Az egyéni fejlődés is kimagasló ezeken az eseményeken: segíti az önkifejezést, a zárkózottabb gyerekek megnyílnak, és nem mellékesen az iskolai konfliktusokat, helyzeteket is segít feldolgozni és megoldani.

Az idei tábornak a pilisborosjenői könyvtár adta a helyszínt. Itt oldottak meg feladatokat, végeztek helyzetgyakorlatokat és próbáltak darabokat a 2., 4. és 6. évfolyamos drámaszakkörösök. Az elkészült darabokkal az idei tanévben, a Petőfis Gálán találkozhatunk.

 

Német tábor a Petőfiben

 Iskolánkban az alsó tagozaton már évek óta nagy hagyománynak örvend a német tábor, de a szokásostól eltérően idén nem a nyári szünet elejére, hanem a végére hirdettük meg. Tettük mindezt azzal a céllal, hogy a nyári időszakot kissé lezárva, már a következő tanévhez kapcsolódva, átismételjük az elmúlt év anyagait is.

Éppen ezért, 2015 augusztus 10-14-éig tartottuk. 37 gyermek jelentkezett. A tábor napközis jelleggel működött, a helyszínt pedig három napon az iskolánk adta. A másik két napon kirándulni voltunk. Elsőként a veresegyházi Medvefarmra látogattunk el, az út egy részét kisvonattal tettük meg. Az állatok megtekintése után csapatokat alkottunk, német nyelvű feladatokat oldottunk meg közösen az élőlényekhez kapcsolódóan. Csütörtökön ismét útra keltünk, úti célunk Dunaharasztiban egy sváb tájház volt, amely 2010-ben az év tájháza lett. Sok érdekességet láttunk és hallottunk. Az információk után pedig érkezett hozzánk egy hölgy, aki nemzetiségi táncot tanított nekünk. Ez az öt nap nagyon jól sikerült, sok jó élménnyel gazdagodtunk, és kellemesen el is fáradtunk. Köszönjük a támogatást a Szülőknek, az Iskolának és a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak.

Szervező tanítók: Kovács Viola és Almási Dorina


SÍTÁBORBAN VOLTUNK