Projekthetek

Projektnapok 2019/2020-as tanév

Idén a II. Rákóczi Ferenc-emlékév alkalmával az erdélyi fejedelem és kora volt a témánk.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a gyerekek most is csapatokban dolgoztak, illetve a keretjáték miatt egész évben ugyanezen csapatok versenyeznek egymással. II. Rákóczi Ferenchez köthető települések alapján alakult meg a 8 team: Regéc, Ónod, Sárospatak, Gyulafehérvár, Kassa, Rodostó, Szécsény, Munkács.

A két nap alatt rengeteg feladatot oldottak meg a diákok. Készítettek maketteket, terveztek Zrínyi Ilona számára ékszereket, régi étkek alapján menüt állítottak össze és szakácskönyvet írtak. Sőt még időgépet is terveztek, mellyel 315 évet repülhettek vissza, hogy találkozzanak II. Rákóczi Ferenccel. Elkészítették a fejedelem napirendjét, titkosírással üzenetet írtak, családfát rajzoltak. A projekt zárásaként a tanulók híres festők Rákóczival kapcsolatos képei alapján élőképeket mutattak be iskolánk színpadán.

A projektnapok alatt jobban összekovácsolódott az iskolai közösség, hiszen a csapatok tagjai különböző évfolyamok tanulóiból álltak össze. Megosztották egymást közt a munkát, így mindenki a maga tudásának és képességeinek megfelelően dolgozhatott. Egy ilyen iskolakezdéssel a gyerekek megfelelő lendületet kaptak az egész éves munkához.


Projekthét 2018/2019-es tanév

„Mentsük meg a Földet!”

Iskolánkban már több éve hagyomány, hogy nem hétköznapi módon kezdjük el a tanévet, hanem kiválasztunk egy témát és játékos formában jelenítjük meg, dolgozzuk fel. Célunk, hogy a tanulóink könnyedén rázódjanak bele az új tanévbe és megismerkedjenek olyan módszerekkel, amelyek segítséget adnak a tanuláshoz.

Az idei év témája ”Mentsük meg a Földet!”.  Azért választottuk ezt a témát, mert iskolánk elnyerte az Örökös Ökoiskola címet, és nagyon fontosnak tartjuk a Földünk védelmét. Ezenkívül oktató- és nevelő munkánk szerves része a fenntarthatóság. Minden évben bekapcsolódunk a Fenntarthatóság és a Digitális témahetekbe, ahol a gyerekeink tanítási órakeretben is ismerkedhetnek a téma fontosságával, lényegével. Diákjaink egész héten, szabadon dolgozhatták fel ezt a témát a pedagógusok irányítása mellett.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a gyerekek csapatokban dolgoztak, illetve dolgoznak egész tanévben, hiszen ez az éves keretjátékunk része. 8 természeti csodát választottunk ki, és ezt az első tanítási napon húzták ki az osztályok képviselői.

 • 1.a – 5.a – 8.a – Amazonasz
 • 1.b – 4.c – 6.c – 4.b – Ha Long-öböl
 • 1.c – 3.c – 8.c – Nagy-korallzátony
 • 2.a – 4.a – 7.a – Antarktisz
 • 2.b – 6.a – 8.b – Mount Everest
 • 2.c – 3.d – 7.c – Galapagosz-szigetek
 • 3.a – 5.c – 7.b – Grand Canyon
 • 3.b – 5.b – 6.b – Serengeti Nemzeti Park

Délelőttönként tanítási óra keretében ismerkedtek a gyerekek a fenntarthatóság témakörével. Dokumentumfilmeket néztek, közös beszélgetéseket folytattak a témában, majd délutánonként különböző állomásokon alkotásokat készítettek, feladatokat oldottak meg, melyekből színvonalas kiállítást rendeztünk a hét végére.

A feladatok:

 1. Fenntarthatósági Szuperhős tervezése.
 2. Ismeretterjesztő poszter élelmiszerek útjáról, a gyártástól a fogyasztásig (kávé, nádcukor, mobiltelefon, csokoládé). 
 3. Makett készítése egyedi technikával A/3-as méretben (minden csapat a saját természeti csodáját jelenítette meg).
 4. Tablókészítés a saját természeti csodáról, állandó dekoráció.
 5. Papír újrahasznosítása, tálka és földgömb készítése papírmasé technikával.
 6. Ökolábnyom kollázs technikával.
 7. Kampányfilm készítése „Mentsük meg a Földet” címmel (ppt formában). A projekthét zárásaként zsűri előtt kellett bemutatni.
 8. Prospektus készítése kis füzet formájában, útiterv az adott természeti csodáról.

A projekthét zárásaként a csapatok színpadon is megjelenítették a saját természeti csodájukat, amit a szülők is megtekinthettek. Minden csapat kihúzott egy, a Földről szóló dalt, és ezt koreografálta meg, megjelenítve a saját természeti csodáját.

Fontos iskolánk számára, hogy a hozzánk járó gyerekek örömmel kezdjék el a tanévet, és egész évben felidézhessék az együtt megélt, vidám pillanatokat.