Német nemzetiség

Főzzünk, süssünk valamit jót!

(Receptek és a digitális oktatás 2021)

Az 5.d németesei az étkezés témakörén belül recepteket is írtak. Sőt! Néhányan otthon az ételeket el is készítették. A finomságokhoz jó étvágyat kíván Bobák Eszter, Kapuszta Petra, Kollár Kitti, Lóci-Balog Sára és Tóth Bernadett.

 Die Schülerinnen aus der Klasse mit deutschem Nationalitätenunterricht 5.d. haben sich mit dem Thema Essen beschäftigt. Sie haben Rezepte auf Deutsch geschrieben. Einige von ihnen haben die Speisen zu Hause zubereitet. Guten Appetit wünschen Eszter Bobák, Petra Kapuszta, Kitti Kollár, Sára Lóci-Balog und Bernadett Tóth dazu!

Waffeln_Bobák-Eszter

Grießbrei_Kapuszta-Petra

Brathuhn_Kollár-Kitti

Schokoladenkekse_Lóci-Balog-Sára

Spagetti-mit-Pilz_Tóth-Bernadett


Német nemzetiségi munkaközösség beszámolója (2018/2019 I.félév)

2018/2019 I. félév nemzetiségi munkaközösség beszámolója ITT olvasható

Német nemzetiségi nevelés-oktatás

Iskolánkban 2008-ban indult felmenő rendszerben a kétnyelvű német nemzetiségi nevelés-oktatás. A program beindítását a Gödöllői Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezte a felmerülő szülői igények alapján. Az egyre növekvő érdeklődést bizonyítja, hogy a 2015-2016-os tanévtől kezdve már 10 tanulócsoportunk van.

Tanulóink eredményesen vesznek részt német nyelvű tanulmányi, illetve vers- és prózamondó versenyeken. Rendszeres fellépői városunk kulturális rendezvényeinek, gálaműsoroknak. A német nemzetiségi hagyományápolás fontos részét alkotják a főbb ünnepek rendezvényei, melyek alkalmat adnak arra is, hogy iskolánk más osztályokba járó tanulói is megismerhessék a német hagyományokat. Tanulmányi kirándulásra német nemzetiségű településekre vagy azok vonzáskörzetébe utazunk, ezzel is segítve a népismereti tartalmak tevékeny és élményközpontú elsajátítását.

Kiemelt célunk az ismeretközvetítés, hagyományőrzés, más kultúrák tiszteletére nevelés és ezen keresztül a nemzetiségi öntudat erősítése. Fontos a tanulók érdeklődésének felkeltése a nemzetiségi témák iránt. A kétnyelvű német nemzetiségi osztály nevelési-oktatási célja a német nyelv magas szintű elsajátítása, a német ajkú nemzetiségi kultúra megismertetése, ápolása, átörököltetése.

A német nemzetiségi nevelés- és oktatásban résztvevő tanulók egy világnyelv biztos tudása mellett megismerik a német nemzetiségi népcsoport történelmét, kultúráját, földrajzát is.

A Német Nemzetiségi Munkaközösség tervezett programjai a 2018/2019-es tanévre: 

Német nemzetiségi programtervezet

A német nemzetiségi osztályok nyelvvizsga eredményei

2016-2018

C1 komplex (ECL és Origó nyelvvizsga) 1 fő

B2 komplex (ECL nyelvvizsga) 3 fő

B2 komplex (Corvinus nyelvvizsga) 5 fő

B2 szóbeli (Corvinus nyelvvizsga) 1 fő

B2 írásbeli (Corvinus nyelvvizsga) 1 fő

Felkészítő tanár: Benedekné Juhász Katalin